2) Kazalište Antonio Gandusio

GandusioGandusio

 

O kazalištu


Kazalište Antonio Gandusio nastalo je kao plod zamisli rovinjskog gradonačelnika Nicoloa de Califfija, koji je za nju izradio i nacrt, dovršena je 1854. godine, a prva su joj imena Arupineum ili Rubineum (oboje od pretpostavljenih prvobitnih naziva grada: Arupinum ili Rubinum), te kasnije Gradsko kazalište do 1923. kada postaje i ostaje kazalište Antonio Gandusio.

"Gren u Gandusio.", kaže se u Rovinju kada se ide u kazalište. Malo njih zna da je to ujedno i ime jednog od najvećih kazališnih i filmskih komičara talijanskog novecenta, lika mnoštva briljantnih karikatura dnevnog tiska svojeg vremena, a rođenog upravo u Rovinju 1873. godine.

Mjesto za komedije, drame, lakrdije, opere s orkestrom smještenim u parter ispod pozornice, operete, političke skupove, kulturna i politička predavanja, ali i  krabuljni ples u ritmovima mazurke, galopa, va lcera, polke...Gradsko kino danas.

Prostor koji mijenja uloge i ostaje karizmatičan, kao takav otvoren za stalno i ponovno poigravanje i redefiniranje kako sebe samog, tako i kulturnog identiteta grada.

Kazalište ima 261 sjedeće mjesto.

 

Festivalski program


 


Lokacija:


icon

 

Galerija fotografija


 

 

Povratak na početnu stranu!

Ispis